چیلر هوا خنک

چیلر هوا خنک

استفاده از یک سیستم سرمایشی مناسب در فصول گرم سال و در مناطق گرمسیر و دارای رطوبت، اهمیت بالایی دارد. چیلر هوا خنک یک سیستم سرمایشی و تهویه مطبوع مناسب برای مجموعه‌های صنعتی بزرگ است که از آن برای خنک‌کاری تجهیزات صنعتی استفاده می‌شود. استفاده از این چیلرها در محیط‌هایی مانند اتاق‌های تمیز که حساسیت بالایی نسبت به تغییرات دما دارند، اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. این سیستم سرمایشی براساس یک سیکل تراکمی-تبخیری کار می‌کند و به دلیل کاهش مصرف انرژی و هزینه‌ها در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این مطلب با طرز کار، کاربرد و مزایای این چیلرها آشنا می‌شویم.

چیلر هوا خنک چیست؟

به طور کلی، به چیلرهای تراکمی که وظیفه کاهش دمای مبرد در کندانسور برعهده فن است، چیلر تراکمی هوا خنک گفته می‌شود. این چیلرها نه تنها برای خنک‌سازی فضای مجتمع‌های مسکونی و تجاری مناسب هستند، بلکه می‌توان از آن‌ها برای خنک‌کاری تجهیزات و ماشین‌آلات صنعتی نیز استفاده کرد. چیلر هوا خنک بهترین سیستم سرمایشی و تهویه مطبوع برای مناطق گرم و شرجی به شمار می‌رود و نسبت به سایر سیستم‌های سرمایشی راندمان بالاتری را از خود نشان می‌دهد.پ

چیلر هوا خنک چیست؟

چیلرهای تراکمی هوا خنک برای تامین آب مورد نیاز سیستم‌های تهویه مطبوع صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند و بر اساس یک سیکل تبرید تراکمی کار می‌کنند. به این چیلرهای تراکمی چیلر هوایی نیز گفته می‌شود که معمولا در مجموعه‌های مختلف با توجه به کاربرد به صورت یکپارچه و دوپارچه تولید می‌شوند. اما چرا واژه تراکمی را به چیلرهای هوایی نسبت می‌دهند؟

علت نسبت دادن واژه تراکمی به چیلر هوا خنک این است که در فرایند سرمایش این سیستم برای متراکم کردن مبرد از کمپرسور استفاده می‌شود. مبرد چیلرهای هوایی در سیکل تبرید گرما را از اواپراتور سیستم می‌گیرند و این گرما را در قسمت کندانسور به هوا منتقل می‌کنند.

بیشتر بخوانید | هواساز استاندارد

چیلرهای هوایی چه انواعی دارند؟

همان‌طور که اشاره کردیم، به طور کلی چیلرهای تراکمی هوا خنک در دو نوع یکپارچه و دو پارچه تولید می‌شوند. اگر تمامی قطعات و متعلقات سیستم سرمایشی ما در داخل یک باکس قرار گرفته باشد، به آن چیلر یکپارچه می‌گویند. اما در صورتی که به جای قرار دادن تمامی متعلقات در یک باکس، کندانسور چیلر را در یک واحد جداگانه قرار دهیم، به سیستم سرمایشی ما چیلر هوا خنک دو پارچه گفته می‌شود. این دو نوع چیلر هوایی از نظر کارکرد تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند و هر دو از راندمان بالایی برخوردار هستند.

چیلر هوا خنک چه اجزایی دارد؟

تمامی چیلرهای تراکمی هوا خنک دارای چندین قطعه اصلی هستند. علاوه‌بر این اجزای اصلی، چیلرهای هوایی اجزا و تجهیزات دیگری نیز دارند که می‌توانند با توجه به نوع کاربری سیستم تهویه مطبوع با دیگری متفاوت باشند. اما معمولا این سیستم‌های سرمایشی از نظر قطعات اصلی تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند. به طور کلی هر چیلر هوا خنک از پنج قسمت اصلی تشکیل می‌شود که عبارتند از:

  • کمپرسور
  • کندانسور
  • فن کندانسور
  • اواپراتور
  • شیر انبساط

چیلر هوا خنک چه اجزایی دارد؟

نقش کمپرسور در چیلر هوایی

کمپرسور به عنوان یکی از اصلی‌ترین اجزای چیلرهای تراکمی هوا خنک شناخته می‌شود. در واقع، می‌توان کمپرسور را قلب تپنده این سیستم سرمایشی دانست. عملکرد کمپرسور به صورت مستقیم روی ضریب عملکرد و راندمان چیلر تاثیر می‌گذارد. به همین دلیل در طراحی و تولید این قطعه باید دقت ویژه‌ای را به خرج داد. کمپرسورهای چیلرهای هوا خنک معمولا به شکل حلزونی (Scroll) ساخته می‌شوند، اما انواع دیگری نیز دارند.

بیشتر بخوانید | فن فیلتر یونیت چیست

سایر انواع کمپرسورهای مورد استفاده در چیلرهای هوایی عبارتند از:

  • کمپرسورهای پیستونی یا رفت و برگشتی
  • کمپرسورهای پیچی یا Screw: چیلرهای دارای این کمپرسور با نام چیلر اسکرو شناخته می‌شوند
  • کمپرسورهای روتاری یا چرخشی که اغلب از آن‌ها برای خنک‌سازی مجتمع‌های کوچک‌ و با متراژ کم استفاده می‌شود
  • کمپرسورهای سانتریفیوژ

کندانسور در چیلر هوا خنک چه وظیفه‌ای دارد؟

کندانسور نیز یکی دیگر از اجزای اصلی چیلر هوا خنک و نوعی مبدل حرارتی است که در انواع مختلفی تولید می‌شود. این قطعه در سیستم سرمایشی به عنوان یک واحد تقطیر عمل می‌کند و به طور مستقیم بر روی طول عمر دستگاه و میزان انرژی مصرف شده تاثیرگذار است. در واقع عملکرد مناسب کندانسور می‌تواند باعث کاهش بسیاری از هزینه‌های مجموعه‌های صنعتی شود.

کندانسور در چیلر هوا خنک چه وظیفه‌ای دارد؟

کندانسورهای مورد استفاده در چیلرهای هوایی معمولا متشکل از چندین لوله فین‌گذاری شده هستند. گرمای بخار از طریق همین لوله‌ها به فین‌ها منتقل می‌شود. در نزدیکی این فین‌ها معمولا فن‌های محوری و هواکش‌هایی را تعبیه می‌کنند که باعث انتقال حرارت به هوای اطراف دستگاه می‌شود. این اتفاق در نهایت باعث کاهش دما و تغییر حالت مبرد از گاز به مایع خواهد شد. کندانسورهای چیلر هوا خنک معمولا در دو نوع کندانسور با کویل فین و تیوب و کندانسور دارای میکرو کانال طراحی و تولید می‌شوند.

فن کندانسور باعث کاهش دمای سیستم می‌شود

فن کندانسور یکی از اجزای جانبی کندانسور به شمار می‌آید که نقش بسیار مهمی را در کاهش دمای سیستم ایفا می‌کند. وظیفه فن کندانسور انتقال هوای خنک به داخل کندانسور و کمک به خروج حرارت اضافی از سیستم است. نحوه عملکرد فن کندانسور می‌تواند به طور مستقیم روی عملکرد کندانسور چیلر هوا خنک تاثیر بگذارد.

وظیفه اواپراتور در چیلرهای هوا خنک

اواپراتور از دیگر اجزای اصلی هر یک از چیلرهای هوایی است که در این سیستم به عنوان واحد تبخیر عمل می‌کند. وظیفه اصلی اواپراتور خنک کردن مبرد چیلر هوا خنک است. نوع و کیفیت اواپراتور می‌تواند به طور مستقیم روی طول عمر، راندمان و عملکرد دستگاه شما اثر بگذارد. به همین علت، رسیدگی و تعمیر و نگهداری این قطعه از اهمیت بالایی برخوردار است.

شیر انبساط چیست؟

شیر انبساط یکی دیگر از اجزای اصلی چیلرهای  هوا خنک به شمار می‌رود که در این سیستم وظیفه مهمی دارد. همان‌طور که از نام آن پیدا است، شیر انبساط وظیفه منبسط کردن مبرد و تغییر حالت آن از مایع به گاز را برعهده دارد. شیر انبساط پیش از ورود مبرد به داخل اواپراتور در مسیر آن فشار ایجاد می‌کند و باعث منبسط شدن مبرد سیستم سرمایشی می‌شود.

چیلر هوا خنک چگونه کار می‌کند؟

به طور کلی، طرز کار چیلرهای هوا خنک در پنج مرحله خلاصه می‌شوند. در مرحله اول مبرد توسط اواپراتور تبخیر شده و وارد کمپرسور دستگاه می‌شود. سپس گاز در داخل کمپرسوز تحت فشار قرار می‌گیرد و در نتیجه دمای آن افزایش پیدا می‌کند. در مرحله بعدی، بخار فشرده‌شده و با دمای بالا به سمت کندانسور دستگاه هدایت می‌شود تا با انتقال حرارت خود به محیط از حالت گاز به حالت مایع تبدیل شود. فن‌های چیلر هوا خنک هوا را با فشار بالا از روی لوله‌های حامل گرما عبور می‌دهند و به این صورت مبرد تبخیر شده را به مایع تبدیل می‌کنند. مایع مبرد در پایان این مرحله همچنان دمای بالایی دارد.

چیلر هوا خنک چگونه کار می‌کند؟

مایع مبرد وارد شیر انبساط یا همان لوله موئین می‌شود و فشار آن کاهش پیدا می‌کند. با کاهش فشار دمای مایع مبرد نیز کاهش می‌یابد و مبرد در نهایت به حالت ترکیبی از گاز و مایع در می‌آید که به آن مبرد دو فاز می‌گویند. سپس مایع مبرد وارد کویل اواپراتور شده و گرمای آب کویل را به خود جذب می‌کند. از آنجا که این مایع مبرد فشار کمی دارد، با جذب حرارت آب موجود در داخل اواپراتور به بخار تبدیل می‌شود. سپس آب خنک‌شده به وسیله سیستم پمپاژ به فن کویل و هواساز منتقل می‌شوند تا هوای محیط مورد نظر را خنک کنند. مبرد تبخیر‌شده نیز توسط مکش به داخل کمپرسور بازمی‌گردد تا دوباره همین سیکل را طی کند.

مزایای استفاده از چیلرهای هوایی

چیلر هوا خنک یک سیستم سرمایشی کاربردی با راندمان بالا است که می‌توان در انواع مجتمع‌های تجاری، مسکونی و صنعتی از آن استفاده کرد. این چیلرها در شرایط آب‌وهوایی و اقلیم‌های مختلف عملکرد قابل قبلوی را از خود نشان می‌دهند. شما می‌توانید در مناطق، گرم، خشک و حتی شرجی از این سیستم برودتی برای خنک‌کاری ساختمان یا تجهیزات صنعتی کارخانه خود استفاده کنید. چیلرهای هوا خنک مزایای فراوانی دارند که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

عدم نیاز به برج خنک‌کننده

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های چیلر هوا خنک که باعث تمایز این سیستم با سایر سیستم‌های سرمایشی می‌شود، عدم نیاز به برج خنک‌کننده یا سیستم‌های سختی‌گیر است. اگر سیستم سرمایشی شما به برج خنک‌کننده و سیستم سختی‌گیر نیاز داشته باشد، باید در محل نصب لوله‌کشی‌های وسیعی را انجام دهید که ممکن است شما را با محدودیت فضا مواجه کند.

چیلر هوا خنک

چیلرهای هوایی به برج خنک‌کننده نیازی ندارند و به همین دلیل شما به لوله‌کشی کمتری نیاز دارید. همین امر باعث می‌شود که شما بتوانید در ساختمان‌ها یا فضاهای کوچکی مانند اتاق تمیز از این چیلرها استفاده کنید. همچنین عدم وجود برج خنک‌کننده باعث کاهش تعداد دفعات سرویس یا تعمیر چیلر می‌شود.

صرفه‌جویی در مصرف انرژی

یکی دیگر از مزایای مهم استفاده از چیلرهای هوایی صرفه‌جویی در مصرف انرژی است. این سیستم‌های سرمایشی به مقدار بسیار کمی از آب نیاز دارند و می‌توانند میزان مصرف آب در مجموعه شما را به شدت کاهش دهند. استفاده از این چیلرها در مناطقی که با مشکل کم‌آبی مواجه هستند، می‌تواند یک گزینه بسیار ایده‌آل برای خنک‌کاری ساختمان یا تجهیزات صنعتی باشد.

عملکرد فوق‌العاده در کاهش دما

یک چیلر هوا خنک می‌تواند دمای آب را در محدوده 10ـ تا 3 درجه سانتی گراد نگه دارد و دمای محیط را به شدت خنک کند. همین ویژگی و عملکرد فوق‌العاده چیلرهای هوایی در کاهش دمای محیط باعث شده است که امروزه در صنایع مختلف برای خنک‌کاری تجهیزات و ماشین‌آلات صنعتی از این سیستم‌های سرمایشی استفاده شود.

نصب آسان و قیمت مقرون‌به‌صرفه

همان‌طور که اشاره کردیم، شما برای نصب و راه‌اندازی چیلرهای هوا خنک نیازی به برج خنک‌کننده و لوله‌کشی‌های عظیم ندارید. به همین علت مراحل نصب و راه‌اندازی این سیستم سرمایشی بسیار ساده است و در کوتاه‌ترین زمان ممکن انجام می‌شود.

از طرف دیگر، عدم نیاز به تجهیزات جانبی و لوله‌کشی‌های وسیع باعث کاهش هزینه‌های شما برای نصب، راه‌اندازی و تعمیر و نگهداری از چیلر هوا خنک می‌شود. همچنین این سیستم سرمایشی با کاهش مصرف آب می‌تواند بسیاری از هزینه‌های جانبی مجموعه شما را به شدت کاهش دهد.

برای انتخاب چیلر مناسب به چه نکاتی توجه کنیم؟

شما می‌توانید با توجه به چند نکته ساده در هنگام خرید چیلر هوا خنک، با توجه به بودجه و نوع کاربری مورد نظر بهترین سیستم سرمایشی را برای مجتمع مسکونی، تجاری یا صنعتی خود خریداری کنید. مهم‌ترین نکته‌ای که در هنگام انتخاب چیلر باید به آن توجه کنید، میزان برق مصرفی دستگاه است. حتما از شرکت تولید‌کننده یا فروشنده چیلر بپرسید که دستگاه مورد نظر شما دارای چند مدار است. زیرا فن کویل‌ها دارای دو نوع دو مداره و چهار مداره هستند و تعداد کمپرسورهای چیلر معمولا با توجه به همین تعداد مدارها تعیین می‌شود. تعداد کمپرسورها می‌تواند به طور مستقیم روی میزان برق مصرفی اثرگذار باشد.

برای انتخاب چیلر مناسب به چه نکاتی توجه کنیم؟

یکی دیگر از نکات مهمی که در هنگام خرید چیلر هوا خنک باید به آن توجه کنید، انتخاب سایز چیلر با توجه به آب‌وهوای منطقه مورد نظر است. پیشنهاد می‌شود که برای مناطق سردسیر از چیلرهای کوچک‌تر و برای مناطق گرمسیر از چیلرهایی با ابعاد بزرگ‌تر استفاده کنید. انتخاب یک چیلر در سایز و ابعاد نامناسب می‌تواند باعث افزایش مصرف برق یا کاهش عملکرد دستگاه شود.

از طرف دیگر، توجه داشته باشید که چیلرهای هوایی باید در فضای باز نصب شوند. در نتیجه پیش از خرید چیلر حتما مساحت فضای مورد نظر را اندازه بگیرید و در هنگام خرید چیلر گزینه‌ای را انتخاب کنید که ابعاد آن با فضای شما سازگار باشد.

سایر مواردی که باید در هنگام انتخاب چیلرهای هوایی به آن‌ها توجه کنید، عبارتند از:

  • میزان سر و صدای ایجادشده توسط چیلر به منظور تعیین محل مناسب برای نصب سیستم
  • توجه به ظرفیت کندانسور چیلر و انتخاب دستگاه مناسب

خرید چیلر هوا خنک از مجموعه اکیاس

مجموعه‌های صنعتی به دنبال پیدا کردن روش‌های نوین برای کاهش مصرف انرژی و صرفه‌جویی در هزینه‌های جانبی خود هستند. به همین علت، امروزه بسیاری از مجموعه‌ها به سراغ استفاده از چیلر هوا خنک برای خنک‌سازی تجهیزات صنعتی و فضاهایی مانند اتاق تمیز رفته‌اند. صرفه‌جویی در مصرف آب و برق، هزینه پایین نصب و راه‌اندازی و عملکرد فوق‌العاده در کاهش دمای محیط از جمله عوامل محبوبیت این سیستم سرمایشی به شمار می‌روند.

خرید چیلر هوا خنک از مجموعه اکیاس

مجموعه اکیاس به عنوان یکی از برترین شرکت‌های فعال در حوزه تجهیز اتاق‌های تمیز و نصب و راه‌اندازی سیستم‌های سرمایشی شناخته می‌شود. شما می‌توانید برای خرید و نصب یک چیلر هوایی مناسب برای مجتمع مسکونی، تجاری یا صنعتی خود با کارشناسان باتجربه مجموعه ما تماس بگیرید.

سوالات متداول

چیلر هوا خنک چیست؟

به طور کلی، به چیلرهای تراکمی که وظیفه کاهش دمای مبرد در کندانسور برعهده فن است، چیلر تراکمی هوا خنک گفته می‌شود. این چیلرها نه تنها برای خنک‌سازی فضای مجتمع‌های مسکونی و تجاری مناسب هستند، بلکه می‌توان از آن‌ها برای خنک‌کاری تجهیزات و ماشین‌آلات صنعتی نیز استفاده کرد. چیلر هوا خنک بهترین سیستم سرمایشی و تهویه مطبوع برای مناطق گرم و شرجی به شمار می‌رود و نسبت به سایر سیستم‌های سرمایشی راندمان بالاتری را از خود نشان می‌دهد.

چیلر هوا خنک چه اجزایی دارد؟

کمپرسور، کندانسور، فن کندانسور، اواپراتور، شیر انبساط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

اسکرول به بالا